Dankzij Join For Water en zijn partners krijgen jaarlijks tienduizenden mensen toegang tot duurzame oplossingen voor drinkwater, sanitair en hygiëne, of water voor landbouw. In België zetten we in op het verkleinen van onze watervoetafdruk, want onze consumptie zet ook elders watervoorraden onder druk.

De cijfers zijn ontstellend: 1 mens op 3 heeft geen fatsoenlijk toilet! Deze groep mensen gebruikt een simpele put in de grond, een emmer, een zakje of doet zijn behoefte in de openlucht.

Toegang hebben tot een toilet is een erkend mensenrecht en sanitatie is een topprioriteit in ontwikkelingssamenwerking. Join For Water en zijn lokale partners zetten er al jaren stevig op in: we helpen mensen het belang in te zien van een goede hygiëne, en bouwen toiletten of inspireren mensen aan om zelf latrines te voorzien. Daarnaast zorgen we ook voor ecologische ruiming.

Drinkwater besmet

Wie amper in zijn levensonderhoud kan voorzien, denkt in eerste instantie niet aan de noodzaak van een toilet. Maar je behoefte zomaar in een put, in de bosjes, in een rivier of op straat doen, heeft grote gevolgen: drinkwaterbronnen worden besmet, en het zet de deur naar ziekteverspreiding open. En meisjes die op school geen toilet hebben, stoppen vaak met school wanneer ze de puberteit bereiken, door een gebrek aan privacy. 

Enorme uitdagingen

Jaarlijks sterven meer dan 500.000 kinderen onder de 5 jaar aan diarree, door een gebrek aan zuiver drinkwater, sanitatie en hygiëne.Bij het bouwen van latrines is het belangrijk om meteen ook aan de volgende stap te denken: wat met de uitwerpselen? Join For Water wil duurzame oplossingen. Ofwel wordt gekozen voor ecosan-latrines, waarbij vaste en vloeibare uitwerpselen apart worden opgevangen en later op het land worden gebruikt als meststof. Ofwel moet een ruimdienst voorzien worden, die het latrineslib uit de latrines haalt, en het (ecologisch) kan zuiveren.De uitdagingen rond sanitatie zijn enorm en de trage vooruitgang wordt afgeremd door de sterk groeiende wereldbevolking. Meer mensen moeten snel een fatsoenlijk toilet kunnen gebruiken, en daarom zetten we best eerst in op latrines die door gezinnen gedeeld worden. 

"In de bosjes je behoefte moeten doen is niet zonder risico, het is niet veilig. Join For Water en zijn partners bouwden een ‘sanimarché’ in onze gemeente, een initiatief om toiletgebruik en een goede hygiëne te promoten. Ik kreeg er gratis advies om een degelijk toilet te bouwen.” - Joséphine Ayehoubo uit Athiémé in Benin.



Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.